Wat is een microchip?

Het welzijn en de veiligheid van je huisdier staan natuurlijk voorop. Een van de meest effectieve manieren om ervoor te zorgen dat je huisdier altijd veilig naar huis kan worden gebracht, is door middel van een microchip. In een wereld waarin huisdieren regelmatig vermist raken, biedt een microchip een permanente en betrouwbare oplossing voor identificatie. Het chippen van je huisdier zorgt ervoor dat, als het dier verdwaalt of wordt gevonden door een dierenarts, asiel of dierenambulance, het snel weer met jou kan worden herenigd.

Microchips zijn tegenwoordig een onmisbaar onderdeel van huisdierzorg. In Nederland is het chippen van honden zelfs wettelijk verplicht, en ook voor andere huisdieren, zoals katten, wordt het steeds meer aangeraden. De eenvoud, veiligheid en betrouwbaarheid van een microchip maken het tot een logische keuze voor huisdiereigenaren die het beste willen voor hun dier. 

Microchip: chip voor dieren

Hoe werkt een microchip?

De microchip werkt op basis van radiofrequentie-identificatie (RFID). Wanneer een scanner over de plek van de chip wordt gehouden (meestal in de nek), stuurt de chip zijn unieke identificatiecode naar de scanner. Deze code kan vervolgens in een online database worden ingevoerd om de contactgegevens van de eigenaar te achterhalen.

Het plaatsen van de microchip is snel en bijna pijnloos, vergelijkbaar met een standaard vaccinatie. Zodra de chip is geplaatst, blijft deze levenslang in het lichaam van het dier zonder onderhoud of vervanging.

 

 

De voordelen van een microchip

  1. Permanent en betrouwbaar: Een microchip biedt permanente identificatie die niet kan worden verloren, zoals bij een halsband of penning. Dit zorgt ervoor dat, zelfs als je huisdier zijn halsband verliest, het toch kan worden geïdentificeerd.

  2. Verhoogde kans op hereniging: Wanneer een vermist dier wordt gevonden, is een microchip vaak het eerste wat een dierenarts of opvangcentrum controleert. Studies tonen aan dat gechipte huisdieren veel sneller herenigd worden met hun eigenaars dan niet-gechipte dieren.

  3. Wettelijk vereist in sommige gevallen: In veel landen en regio’s, waaronder Nederland, is het verplicht om honden te chippen en te registreren. Voor katten is dit in sommige gemeenten ook verplicht of sterk aanbevolen.

  4. Geldt in het buitenland: Via netwerken zoals Europetnet kan een gechipt dier ook in het buitenland eenvoudig geïdentificeerd worden. Dit is vooral handig als je met je huisdier op reis gaat.

 

Is een microchip veilig?

Ja, een microchip is volledig veilig voor huisdieren. De chip is gemaakt van biocompatibel materiaal dat geen schadelijke reacties in het lichaam veroorzaakt. Na het inbrengen is er geen onderhoud nodig, en de chip gaat de levensduur van het huisdier mee.

Volg jij ons al op onze sociale media kanalen?

Elke maandag en donderdag voorzien wij al onze volgers van leuk, interessant of belangrijk nieuws over (huis)dieren. Vind jij dit interessant? Volg ons dan zeker op onze sociale media kanalen!

nl_NLDutch

Inloggen

Team PetBase