Nieuws van PetBase
Week van de teek: bescherm je huisdier
Deze week staat in het teken van de Week van de Teek, een essentiële periode om stil te staan bij de gevaren die teken vormen voor je huisdieren. Nu de lente in volle gang is en de temperaturen stijgen, is het belangrijk dat je als huisdiereigenaar extra alert bent.
Teken zijn kleine, spinachtige parasieten die leven van het bloed van hun gastheren, zoals honden, katten en zelfs mensen. Een tekenbeet kan ernstige ziekten zoals de ziekte van Lyme en Anaplasmose overdragen, die zowel de gezondheid van dieren als mensen kunnen schaden.
Dierenlot: “Chipplicht katten gaat ‘kat-kwijt-probleem zéker helpen oplossen!
Na een jarenlange lobby vieren dierenhulporganisaties vandaag feest: de landelijke chipplicht voor katten wordt doorgevoerd. Daarnaast gaat de Minister onderzoek doen naar de precieze aantallen zwerfkatten om te kijken hoe de chipplicht het werk van dierenhulporganisaties kan ondersteunen. Ook gaat hij in gesprek met provincies en dierenhulporganisaties over de ontheffingen voor de diervriendelijke TNRC-methode om het zwerfkattenprobleem op te lossen, namelijk door verwilderde zwerfkatten uit de natuur weg te vangen, te castreren en elders een thuis te geven.
2FA: PetBase enige databank dat 2fa heeft
PetBase is de enige databank in Nederland dat 2FA heeft. De extra beveiliging, ook wel tweefactorauthenticatie (2FA) genoemd, vraagt gebruikers om twee keer te bewijzen wie ze zijn. Eerst voeren ze hun wachtwoord in, en daarna krijgen ze een code op hun telefoon of via een app. De keuze voor deze nieuwe beveiliging komt door zorgen over veiligheid op internet en diefstal van informatie. Met deze nieuwe beveiliging maken we het moeilijker voor anderen om bij deze privégegevens te komen.
April: Maand van de parasiet, bescherm je huisdier
PetBase benadrukt het belang van bewuste parasietenbestrijding tijdens de Maand van de Parasiet, die traditioneel in april plaatsvindt. Het thema van dit jaar, “Bescherm je dier milieubewust”, roept huisdiereigenaren op om zorgvuldig om te gaan met het gebruik van antiparasitaire middelen, niet alleen voor de gezondheid van hun dieren, maar ook voor het milieu. Parasieten zoals vlooien, teken, mijten en wormen kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken bij huisdieren en soms zelfs bij mensen. De overdracht van ziektes zoals de ziekte van Lyme en hartworm onderstreept de noodzaak voor effectieve bescherming tegen deze parasieten.
Reiniger voor groene aanslag: giftig voor katten
De lente staat voor de deur, de dagen rekken zich uit, en het is bijna tijd om de tuindeuren wagenwijd open te zetten. Dit betekent dat het moment is aangebroken om je buitenruimte aan te pakken, specifiek het terras, met een schoonmaakmiddel voor groene vlekken. Hoewel dit middel wonderen doet tegen mos, vinden katten het helaas ook interessant. En daar schuilt het risico. Katten kunnen dit reinigingsmiddel opnemen door er direct aan te likken of tijdens het schoonmaken van hun pootjes en vacht. Diverse schoonmaakproducten bevatten een bestanddeel dat zeer schadelijk is voor katten.
Politie inval bij Nancy Suurhoff: Illegale fok van honden
In een recente onthulling die de Nederlandse dierenliefhebbersgemeenschap heeft geschokt, is realityster Nancy Suurhoff, bekend van het Net5-programma ‘Goud Zuid’, in het middelpunt van een politieonderzoek beland. Suurhoff, die in de hondenwereld de bijnaam ‘de hondenkoningin’ draagt, wordt beschuldigd van het illegaal fokken en verkopen van doodzieke Pomeriaan pups via haar ‘hobbyfokkerij’ Pomeranian Amsterdam.Het politieonderzoek volgt op beschuldigingen dat Suurhoff het populaire hondenras onder erbarmelijke omstandigheden fokte en zieke dieren verkocht aan nietsvermoedende klanten.
Begrijp jij je kat? Je kat leren te begrijpen.
Katten, met hun gracieuze bewegingen en ondoorgrondelijke blikken, blijven een bron van fascinatie en mysterie voor velen. Ondanks hun populariteit als huisdier, onthult recent onderzoek dat ons begrip van hun gedrag en behoeften vaak oppervlakkig blijft. De subtiele signalen die katten geven, die duiden op tevredenheid, angst, of irritatie, worden vaak over het hoofd gezien of verkeerd geïnterpreteerd door hun menselijke metgezellen.
Mag je hond watermeloen?
erwijl de zon fel schijnt en ons uitnodigt tot zomerse genoegens, zoeken zowel mensen als hun honden naar verkoeling. Watermeloen, een symbool van zomerse verfrissing, is voor ons een favoriete keuze. Maar hoe zit het met onze viervoetige vrienden? Mogen zij ook deelnemen aan dit sappige plezier? Deze vraag gaat niet enkel over de veiligheid, maar raakt ook aan ons verlangen om de simpele vreugdes van het leven te delen met onze trouwe metgezellen. In dit artikel verkennen we of watermeloen een geschikte en veilige traktatie kan zijn voor honden, zodat je deze zomer niet alleen zelf van de verfrissende smaak kunt genieten, maar ook je hond kunt laten meedelen in het plezier.
Herken de Stille Pijn: Signalen van Gebitsproblemen bij Huisdieren
Gebitsproblemen bij huisdieren, vooral katten, zijn vaak moeilijk te herkennen omdat ze hun pijn goed kunnen verbergen. Symptomen zoals slechte adem, overmatig speekselen, bruine aanslag op de tanden, langzamer eten, bloedend tandvlees, schudden met de kop, en een aversie tegen mondcontact kunnen wijzen op problemen. Onbehandelde gebitsproblemen kunnen ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Preventieve maatregelen zoals regelmatige mondcontroles, tandenpoetsen, kauwsticks, speciale vloeistoffen, en dieetvoeding kunnen helpen.