Katten chippen en registeren wordt verplicht!
Minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft besloten dat alle huiskatten in Nederland gechipt en geregistreerd moeten worden. Hij zal het plan verder uitwerken en later aankondigen wanneer de invoering plaatsvindt.
Het doel van deze maatregel is om weggelopen katten sneller terug te krijgen bij hun eigenaar en om zwerfkatten direct te kunnen identificeren als niet gechipte dieren.
Â
60.000 katten vermist per jaarÂ
Er zijn in Nederland ongeveer 2,9 miljoen huiskatten. Jaarlijks worden er meer dan 60.000 van deze katten als vermist opgegeven, zo meldt de minister in een brief aan de Tweede Kamer. Dit kan een groot probleem zijn als deze katten niet gechipt zijn, aangezien het dan moeilijk is om deze dieren terug te brengen naar hun eigenaar.
Gemeenten zouden volgens de minister 4,8 miljoen euro per jaar kwijt zijn aan de opvang van weggelopen katten. Bovendien kan deze situatie ook leiden tot overlast wanneer de katten zwerven en verwilderen.
Â
Besluit van de tweede kamer
De Tweede Kamer heeft al een lange tijd aangedrongen op de invoering van een chip- en registratieplicht voor katten. Voorgaande ministers van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit hebben deze eis echter genegeerd. Twee jaar geleden besloot minister Carola Schouten echter om een proef te starten in Amsterdam en Alphen aan den Rijn, maar deze proef bleek niet haalbaar uit te voeren op gemeentelijk niveau.
Chippen van katten is een eenvoudige ingreep die door een dierenarts uitgevoerd kan worden. Hierbij wordt een minuscule chip onder de vacht van de kat geïnjecteerd met een uniek nummer dat met een speciaal apparaat kan worden gelezen. Eigenaren moeten hun naam, adres en het unieke nummer van de chip opnemen in een registratiesysteem. Dit is momenteel ook al op vrijwillige basis mogelijk.
Je kat registreren bij PetBase
PetBase is een door de overheid erkende dierendatabank waar gechipte huisdieren kunnen worden geregistreerd. Zodra je kat gechipt en geregistreerd is zorg je ervoor dat zijn thuis kan worden achterhaald als hij vermist raakt. Bij PetBase bepaal jij zelf welke gegevens er getoond worden. De opgegeven gegevens kan je altijd blijven veranderen. Dit doen wij kosteloos om ten alle tijden te zorgen dat de gegevens actueel blijven om het thuisadres weer te kunnen vinden van je kat.
Â
Wie zijn wij?
Kun je het je voorstellen? Vroeger tatoeëerden ze dieren als registratie. Pijnlijk!
Vanaf 1993 zijn de pijnloze chips ingevoerd. Alleen toen ontstond er een volgend probleem… gegevens waren alleen tijdens kantooruren telefonisch opvraagbaar.
Dus je bent je dier kwijt én je kunt niet per direct opvragen waar je dier is?!
PetBase is daarom in 1998 als eerste gestart met een online database voor dieren.
Jouw dier is 24/7 opspoorbaar via onze database. Zodat deze snel weer met je herenigd kan worden.
Vandaag de dag is PetBase een ISO gecertificeerd familiebedrijf waar ondanks de professionalisering de klanten en dieren nog steeds centraal staan! Nog steeds werken er meerdere familieleden binnen de organisatie, maar de afgelopen jaren is het team uitgebreid met enthousiaste collega’s die niet tot de familie Leemkuil behoren, maar zich inmiddels wel een onderdeel voelen van de familie. Het team bestaat uit een mix van dierenliefhebbers, dierenprofessionals en automatiseerders. Hiermee kunnen wij het beste van alle werelden samenvoegen, waardoor onze klanten gebruik kunnen maken van een veilige databank voor dieren welke zeer gebruiksvriendelijk is.
Â
Waarom kiezen voor PetBase?
- Levenslang gratis: wijzigen van gegevens door de eigenaar
- Europa: PetBase is aangesloten bij Europetnet, waardoor je huisdier ook in het buitenland op te sporen is.
- Snel: gegevens kan je snel registeren, opvragen en wijzigen
- Veilig: NAW-gegevens worden niet aangepast zonder identiteitscontrole
- Veilig: wij zijn een ISO 27001 aangestuurde databank
- Kwaliteit: wij leveren kwaliteit en streven naar constante verbetering volgens de ISO 9001 norm.
Hebben wij je interesse gewekt?
Om je kat goed te kunnen registreren is het belangrijk dat je enige zaken goed weet. Ook hebben wij bepaalde gegevens van jou en van je kat nodig. Welke gegevens wij nodig hebben en waar je rekening mee moet houden kan je vinden via de onderstaande knop: