Wat te doen bij een aanrijding van een dier?

Het verhaal van Esther van Roijen – Kattentrimsalon Essie

Vorige week las ik op Facebook een bijzonder aangrijpend verhaal. Het ging over een aanrijding met een kat genaamd Pom-Pom. Een jong stel was getuige van het tragische ongeluk waarbij een auto Pom-Pom aanreed. De kat rende plots de weg op en werd meerdere keren geraakt door het wiel van de auto. De vrouw in de auto stopte heel even, maar reed vervolgens snel door zonder ook maar uit te stappen om te kijken hoe het met de kat ging.

Het stel dat alles had zien gebeuren, snelde naar de kat toe. Pom-Pom leefde nog, maar was ernstig gewond. Ze belden meerdere keren naar de dierenambulance, maar kregen geen gehoor. Ze probeerden ook via de website van de dierenambulance contact op te nemen, maar helaas bleef ook daar een reactie uit. Uiteindelijk besloten ze de kat voorzichtig langs de weg te leggen en verdrietig naar huis te gaan.

Dit verhaal greep me ontzettend aan. Hoe kan het dat iemand doorrijdt na het aanrijden van een dier? Dit soort situaties brengen je aan het denken: hoe gaan we om met de wereld en met elkaar?

Aanrijding met dier - PomPom

Aanrijdingen in cijfers

In Nederland worden jaarlijks miljoenen wilde dieren aangereden in het verkeer. Hoewel specifieke gegevens over huisdieren vaak niet afzonderlijk worden bijgehouden, is het bekend dat er jaarlijks naar schatting 135.000 egels en ongeveer 10.000 reeën worden aangereden. Naast deze wilde dieren zijn er talloze gevallen waarbij huisdieren, zoals katten en honden, betrokken zijn bij verkeersongelukken, maar exacte cijfers voor huisdieren zijn lastig te verkrijgen. (Dierenbescherming, 2024)

In totaal worden er jaarlijks ongeveer 200.000 verkeersongevallen geregistreerd, waarvan een groot aantal ook dieren raakt. Bij ongevallen met kleinere dieren, zoals katten, wordt vaak de dierenambulance ingeschakeld, en bij grotere dieren is de faunabeheereenheid verantwoordelijk voor de afhandeling.

Chip van de kat uitlezen - het emotionele nieuws delen

Nadat ik dit bericht had gelezen, voelde ik de noodzaak om te helpen. Ik werk als kattentrimster en heb vaak met huisdieren te maken. Bovendien beschik ik over een chipreader, waarmee ik de chip van een dier kan uitlezen. Ik plaatste direct een reactie op Facebook, waarin ik vertelde dat ik kon helpen. Ik gaf mijn telefoonnummer en vroeg of ze me zo snel mogelijk konden bellen. Dat deden ze!

Ik verzamelde snel al mijn spullen – mijn chipreader, handschoenen en een transportmandje – en sprong op mijn fiets om naar de plek van het ongeluk te gaan. Toen ik daar aankwam, was het beeld hartverscheurend. Pom-Pom lag er stil en levenloos bij. Het was duidelijk dat ze geleden had door haar verwondingen. Ik voelde een enorme verantwoordelijkheid om haar met respect te behandelen en uit te zoeken wie haar baasje was.

Met mijn chipreader scande ik haar op een chip. Gelukkig had ze een chip! Ik kon met de chipcode haar gegevens opzoeken via het systeem van PetBase en zo de eigenaar bellen. Dit soort momenten zijn altijd lastig, want je weet dat je slecht nieuws moet brengen. De eigenaresse kwam huilend aanlopen. Het moment dat we samen de situatie bespraken en ik haar de details vertelde, was erg emotioneel. Hoewel het verdriet groot was, gaf het troost dat Pom-Pom niet alleen was achtergelaten. Ik hielp haar met het voorzichtig inpakken van Pom-Pom in een reismandje en gaf mijn contactgegevens voor eventuele verdere steun.

Aanrijding met dier - PomPom

Je kat chippen? Doe het nu!

Wat te doen bij een aanrijding van een dier?

Dit incident laat zien hoe belangrijk het is om te weten wat je moet doen als je een dier aanrijdt of getuige bent van een aanrijding. Hieronder geef ik enkele praktische stappen die je in zo’n situatie kunt volgen:

  1. Stop altijd na een aanrijding. Het is niet alleen wettelijk verplicht, maar ook moreel de juiste keuze. Stap uit de auto en controleer de toestand van het dier. Zelfs als het lijkt alsof het dier geen ernstige verwondingen heeft, kan het intern gewond zijn.

  2. Bel de dierenambulance. Dit lijkt misschien de eerste logische stap, maar helaas zijn ze niet altijd bereikbaar. Als je geen reactie krijgt, laat je niet ontmoedigen en zoek verder naar hulp.

  3. Bel het meldpunt 144. Wanneer de dierenambulance niet bereikbaar is, kun je het landelijke meldpunt 144 bellen. Dit nummer is speciaal bedoeld voor meldingen van gewonde of aangereden dieren. Ze kunnen snel actie ondernemen en helpen bij het verzorgen van het dier.

  4. Als 144 niet beschikbaar is, bel 112. In geval van nood en als 144 niet bereikbaar is, kun je 112 bellen. Dit nummer is niet alleen voor mensen, maar ook voor noodgevallen met dieren, zoals wilde dieren of huisdieren die ernstig gewond zijn.

  5. Controleer of het dier gechipt is. Als je de mogelijkheid hebt, gebruik een chipreader om te controleren of het dier gechipt is. Dankzij de chip kun je eenvoudig de eigenaar opsporen en hen informeren over wat er is gebeurd.

Verantwoordelijkheid nemen in noodsituaties

Het verhaal van Pom-Pom laat zien hoe belangrijk het is om verantwoordelijkheid te nemen na een aanrijding met een dier. Veel mensen weten niet wat ze moeten doen in zo’n situatie, wat vaak tot onnodige stress en complicaties leidt. Het is belangrijk om kalm te blijven, hulp in te schakelen en indien mogelijk te controleren of het dier gechipt is.

Als automobilist is het essentieel om na een ongeluk te stoppen, ongeacht de situatie. Het doorrijden na een aanrijding is niet alleen tegen de wet, maar ook moreel onverantwoord. Je zou niet willen dat iemand hetzelfde zou doen als het jouw geliefde huisdier was.

De impact van hulp bieden

Enkele weken na het incident kreeg ik een hartverwarmende e-mail van de eigenaresse van Pom-Pom. Ze bedankte me voor de steun en hulp die ik had geboden op die droevige dag. Hoewel het verlies van Pom-Pom veel verdriet had veroorzaakt, gaf het haar troost dat ze niet alleen was geweest en dat ze op een respectvolle manier afscheid had kunnen nemen. Ze stuurde ook een mooie foto van Pom-Pom mee, als herinnering aan betere tijden.

Als automobilist is het belangrijk om na een ongeluk te stoppen, ongeacht de situatie. Het doorrijden na een aanrijding is niet alleen tegen de wet, maar ook moreel onverantwoord. Je zou niet willen dat iemand hetzelfde zou doen als het jouw geliefde huisdier was.

Aanrijding met dier - PomPom

Met dank aan Kattentrimsalon Essie

Dit artikel is tot stand gekomen door een waardevol verhaal van Esther van Roijen. Door dit verhaal te delen hoopt ze dat meer mensen verantwoordelijkheid neemt door te doen wat moreel van ze wordt verwacht. In deze situatie kan het voorkomen dat men niet weet wat ze moeten doen. Dat hoopt ze door dit artikel uit de lucht te halen. 

https://www.kattentrimsalon-essie.nl/
FacebookInstagram

en_GBEnglish

Login

Team PetBase