Wat is giftig voor ons huisdier?

De hittegolf is voorbij en opeens hebben we herfstachtig weer. De zomer is bijna voorbij … Door de droogte vallen bladeren en vruchten eerder van de bomen. Wist u dat eikels en groen eikenblad giftig zijn voor veel dieren? Ook voor de hond! Honden kunnen er buikpijn en diarree van krijgen en kunnen gaan overgeven. Het kan leiden tot nierfalen en soms zelfs de dood. Oppassen dus!

Wat is er eigenlijk giftig voor ons huisdier?
Van veel dingen is het vrij logisch dat ons geliefde huisdier er ziek van kan worden, zoals slakkengif, ratten-/muizengif en insecticiden. Toch zijn er ook producten waarvan we het niet zo snel verwachten. Wist u dat chocolade, en dan vooral pure chocolade erg giftig is? Voor een hond van 10kg is 60 gram al fataal!

Welk eten is gevaarlijk?
Naast chocolade, zijn onder andere druiven, rozijnen, rauwe aardappel, ui, knoflook, prei, avocado, bieslook en walnoten onveilig. Ook producten waar caffeïne in zit, zoals thee, koffie, energiedranken en cola kunnen hetzelfde effect hebben als chocola. Huisdieren zijn ook gevoeliger voor alcohol dan mensen, een alcoholvergiftiging ligt dan al snel op de loer. En let ook op met kauwgom! Ook dit kan dodelijk zijn!

Gevaar in de tuin
Bent u huisdiereigenaar? Leg dan geen cacaodoppen in uw tuin als bodembedekker! Sommige honden en katten vinden dit erg lekker, met alle gevolgen van dien! Het veroorzaakt veel klachten, zoals braken, diarree en hartritmestoornissen. Een hond van 10kg kan al overlijden als hij 80 gram opeet.

Antivries
Zodra het weer gaat vriezen, gaan veel mensen de antivries, in bijvoorbeeld hun auto, weer bijvullen. Als dit op de grond knoeit en een kat likt het op, wordt het beestje erg ziek. Eén tot twee ml per kg kan al fataal zijn! Niet knoeien dus!

Wat moet ik doen bij vergiftiging?
Heeft uw huisdier iets verkeerds gegeten? Neem dan direct contact op met uw dierenarts. Hij/zij kan beoordelen of het een probleem veroorzaakt en of u naar de dierenkliniek moet komen. Houd de verpakking bij de hand en neem deze eventueel mee, zodat de dierenarts precies weet welke stoffen er ingenomen zijn.

en_GBEnglish

Login

Team PetBase