Gevaren van strooizout voor honden en katten

Tijdens de koude wintermaanden is het gebruik van strooizout essentieel om wegen, trottoirs en andere oppervlakken ijsvrij te houden. Het helpt ongelukken te voorkomen en zorgt voor onze veiligheid. Helaas brengt het gebruik van strooizout ook risico’s met zich mee, vooral voor onze viervoetige vrienden. Honden en katten worden dagelijks blootgesteld aan de schadelijke effecten van strooizout tijdens wandelingen of door contact met de buitenomgeving.

Wat veel huisdiereigenaren niet weten, is dat strooizout niet alleen schadelijk kan zijn voor de huid en poten van hun huisdieren, maar ook ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken wanneer het wordt opgenomen via likken of per ongeluk inslikken. Dit kan leiden tot irritatie, pijnlijke kloven en in extreme gevallen zelfs vergiftiging. Vooral bij honden, die vaak graag aan hun poten likken na een wandeling, is het risico groot.

Strooizout honden katten

Wat zijn de risico’s?

  1. Irritatie aan de poten
    Strooizout kan ernstige irritatie veroorzaken aan de poten van je huisdier. De korrels schuren langs de gevoelige huid en kunnen pijnlijke kloven of wondjes veroorzaken. Dit is vooral een probleem bij langdurig contact tijdens een wandeling.

  2. Vergiftiging door opname van zout
    Wanneer je hond of kat zijn poten likt na een wandeling, kan het zout via de mond worden opgenomen. Een te hoge zoutinname kan leiden tot maagklachten zoals misselijkheid, braken en diarree. In ernstige gevallen kan het zelfs vergiftigingsverschijnselen veroorzaken.

    • Mild risico: Inname van 1,9 gram zout per kilogram lichaamsgewicht kan vergiftigingsverschijnselen veroorzaken.
    • Ernstig risico: Vanaf 3,7 gram per kilogram lichaamsgewicht kan het zelfs dodelijk zijn.

    Bijvoorbeeld: Een hond van 10 kilogram kan al vergiftigingsverschijnselen krijgen bij een inname van ongeveer 19 gram zout, wat overeenkomt met slechts enkele theelepels.

Symptomen van zoutvergiftiging

Let tijdens de wintermaanden goed op de volgende symptomen bij je huisdier:

  • Overmatig likken aan de poten
  • Braken
  • Diarree
  • Verlies van eetlust
  • Lethargie

Zie je een van deze signalen? Neem dan direct contact op met je dierenarts.

Are you already following us on our social media channels?

Every Monday and Thursday we provide all our followers with fun, interesting or important news about pets and animals. Do you find this interesting? Be sure to follow us on our social media channels!

en_GBEnglish

Login

Team PetBase