Eigenaarschap en juridische kwesties rondom huisdieren: wat je moet weten
Helaas komt het soms voor dat een huisdier wordt gestolen of dat er onenigheid ontstaat over het eigenaarschap, bijvoorbeeld na een relatiebreuk. In zulke situaties raden wij altijd aan om eerst onderling tot een oplossing te komen. Lukt dat niet, dan kan een juridisch traject noodzakelijk zijn. Als databank streven wij ernaar om in dergelijke gevallen zo goed mogelijk te ondersteunen, hoe vervelend de situatie ook is. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat PetBase geen juridische partij is. Deze pagina biedt je meer informatie en advies over hoe je in zulke situaties kunt handelen.
Eigendomsbewijs of registratie?
Een registratie bij PetBase dient primair om de hereniging van een huisdier met zijn eigenaar of houder te bevorderen. In Nederland is er echter geen wettelijk eigendomsbewijs voor gezelschapsdieren. Dit betekent dat een registratie in een databank zoals PetBase geen officieel eigendomsbewijs is. In juridische kwesties is het aankoopbewijs van je huisdier cruciaal. Zorg er daarom altijd voor dat je de aanschaf, verkoop of tijdelijke opvang van je huisdier goed vastlegt in schriftelijke afspraken. Hoewel een chipregistratie als aanvullend bewijs kan dienen in een juridische zaak, is het op zichzelf niet voldoende.
Wat te doen bij een gevonden huisdier?
Heb je een huisdier gevonden? Dan ben je verplicht om dit te melden bij de eigenaar en/of bevoegde instanties, zoals het plaatselijke asiel of de gemeentelijke opvang. Als het dier gechipt is, moet je contact opnemen met de eigenaar. Doe je dit niet, dan kan dit als diefstal worden gezien. Op PetBase kun je eenvoudig een melding maken van een gevonden dier door het chipnummer op te zoeken en te kiezen voor ‘Dier gevonden melden’. De eigenaar ontvangt dan een melding per e-mail.
In gevallen waar een dier is achtergelaten, is de gemeente verantwoordelijk voor de opvang. Meestal wordt dit verzorgd door het asiel of de dierenambulance. De eigenaar heeft doorgaans twee weken de tijd om het dier op te eisen. Bij het ophalen van je huisdier dien je wel de opvangkosten te betalen. Als het dier na twee weken niet wordt opgehaald, kan de gemeente besluiten het dier aan een nieuwe eigenaar toe te wijzen of, in uitzonderlijke gevallen, te laten inslapen.
Wat te doen bij een gestolen of vermist huisdier?
In het geval van diefstal raden wij je aan om zo snel mogelijk aangifte te doen bij de politie. Soms is een juridische procedure nodig wanneer de vinder of koper van een gestolen dier weigert het dier terug te geven. In zulke gevallen zijn een duidelijk aankoopbewijs en schriftelijke afspraken rondom eigenaarschap van groot belang.
Wanneer iemand zich als de (nieuwe) eigenaar van een dier wil registreren, terwijl het dier als vermist staat gemeld bij PetBase, zijn wij verplicht om contact op te nemen met de geregistreerde eigenaar. We zullen navraag doen of deze persoon nog steeds de eigenaar is. Indien de eigenaar dit bevestigt, kunnen wij geen gegevens verstrekken waarmee het dier op naam van een nieuwe eigenaar kan worden geregistreerd. Als de geregistreerde eigenaar binnen twee weken geen reactie geeft, onderzoeken we de mogelijkheden voor het overzetten van de registratie.
Meer weten?
Wil je meer informatie over de rechten rondom huisdieren en hoe je omgaat met eigenaarschapsgeschillen? Bekijk dan de onderstaande links voor aanvullende informatie en advies.