Vuurwerk en Huisdieren: Hoe bescherm je jouw huisdier tegen vuurwerkangst?

De jaarwisseling is voor veel mensen een feest, maar voor onze huisdieren kan het een van de meest stressvolle periodes van het jaar zijn. De harde knallen en felle lichtflitsen van vuurwerk veroorzaken angst en paniek bij veel dieren. Uit onderzoek blijkt dat 61% van de huisdieren last heeft van vuurwerk tijdens Oud en Nieuw, en dat 65% van de dieren zich verstopt vanwege de angst (AniCura, 2023). Dit kan leiden tot gedragsproblemen, gezondheidsklachten en zelfs verwondingen. In dit uitgebreide artikel bespreken we alles wat je moet weten over vuurwerkangst bij huisdieren en geven we praktische tips om je huisdier zo goed mogelijk voor te bereiden op de jaarwisseling.

Lees ook: GPS-trackers bij huisdieren

Vuurwerk en Huisdieren:

De Impact van Vuurwerk op Huisdieren

Veel huisdieren hebben een natuurlijke angst voor harde geluiden en onverwachte gebeurtenissen. Honden en katten, maar ook kleinere huisdieren zoals konijnen en vogels, kunnen last krijgen van ernstige stress door vuurwerk. Deze stress uit zich vaak in gedragsveranderingen zoals:

  • Schrikreacties en wegrennen: Veel dieren proberen zich te verstoppen op een donkere, veilige plek in huis (65%). Dit instinctieve gedrag is een overlevingsmechanisme om te ontsnappen aan wat zij als een bedreigende situatie ervaren.
  • Verlies van eetlust: Sommige huisdieren zijn zo gestrest dat ze stoppen met eten, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals vermagering.
  • Overmatig blaffen of miauwen: Stress kan ervoor zorgen dat je hond of kat onrustig wordt en dit uit door veel te blaffen of miauwen (41%)
  • Fysieke klachten: In sommige gevallen kan vuurwerkangst zelfs leiden tot fysieke problemen. Katten kunnen bijvoorbeeld een blaasontsteking krijgen door de stress, en honden kunnen in extreme gevallen in een levensbedreigende shock raken
 

Het is dus van groot belang om je huisdier goed voor te bereiden op deze stressvolle periode en hen zoveel mogelijk te beschermen tegen de gevolgen van vuurwerk.

Wat kun je doen om je huisdier te helpen?

1. Creëer een Veilige Schuilplaats

Een van de belangrijkste maatregelen die je kunt nemen is het creëren van een veilige plek waar je huisdier zich kan terugtrekken. Plaats bijvoorbeeld de mand van je hond of kat in een rustige hoek van de kamer, onder een tafel of bed. Zorg ervoor dat deze ruimte is afgesloten van felle lichten en harde geluiden door gordijnen dicht te houden en ramen te sluiten. Dit kan helpen om de schrikreactie van je huisdier te verminderen.

2. Houd je Huisdier Binnen

Laat je hond of kat tijdens de jaarwisseling niet naar buiten. Dieren die in paniek raken van vuurwerk kunnen proberen te ontsnappen en wegrennen, wat gevaarlijke situaties kan veroorzaken. Houd je hond altijd aan de lijn als je hem uitlaat, en laat katten niet door het kattenluik naar buiten. Dit vermindert het risico op ontsnapping.

3. Verlaag het Geluidsniveau in Huis

Het verlagen van het geluid van vuurwerk kan helpen om je huisdier rustiger te houden. Zet bijvoorbeeld de televisie of radio aan op een normaal volume om de knallen van het vuurwerk te maskeren. Er zijn ook speciale geluidsopnamen beschikbaar met rustgevende muziek die zijn ontworpen om angst bij huisdieren te verminderen.

4. Medicatie en Natuurlijke Kalmeringsmiddelen

In sommige gevallen kan medicatie helpen om de angst van je huisdier te verminderen. Er zijn medicijnen beschikbaar die door de dierenarts kunnen worden voorgeschreven om angst te verlichten, maar dit moet altijd in overleg met een professional worden gedaan. Natuurlijke supplementen zoals L-tryptofaan kunnen ook nuttig zijn en werken vaak rustgevend zonder de vervelende bijwerkingen van zware medicatie.

Vuurwerk en Huisdieren:

Wat je absoluut moet vermijden

Hoewel het verleidelijk kan zijn om je huisdier kalmeringsmiddelen te geven, is het belangrijk om voorzichtig te zijn. Sommige middelen, zoals slaapmiddelen, kunnen de spieren van je huisdier verslappen zonder de angst te verminderen. Dit betekent dat je huisdier nog steeds de harde geluiden hoort, maar niet in staat is om weg te rennen of te reageren. Dit kan de stress juist vergroten. Vraag altijd advies aan je dierenarts voordat je medicijnen toedient​.

Alternatieve Oplossingen: Vuurwerkvrije Zones en Vakantieparken

Voor huisdierbezitters die het liefst helemaal uit de buurt blijven van vuurwerk, zijn vuurwerkvrije vakantieparken een uitstekende optie. Steeds meer vakantieparken in Nederland bieden een vuurwerkvrije jaarwisseling aan. Dit kan een rustige en veilige omgeving zijn voor huisdieren die extreem angstig zijn voor vuurwerk. Landal en Center Parcs bieden bijvoorbeeld vuurwerkvrije locaties aan waar je in alle rust kunt genieten van Oud en Nieuw zonder harde knallen

Voorbereiding op de Lange Termijn: Gedragstraining

Om de angst van je huisdier op de lange termijn te verminderen, kun je overwegen om gedragstraining te volgen. Speciale vuurwerktrainingen helpen honden en katten om te wennen aan harde geluiden. Deze trainingen beginnen vaak maanden voor de jaarwisseling en maken gebruik van geluidstherapie en positieve bekrachtiging om angstige reacties te verminderen. Een voorbeeld hiervan is de training die AniCura aanbiedt voor honden en katten.

Het Belang van Chipregistratie

Wanneer je huisdier door vuurwerk in paniek raakt en ontsnapt, is het essentieel dat de chipregistratie up-to-date is. Een goede chipregistratie maakt het mogelijk dat jouw huisdier snel kan worden geïdentificeerd en teruggebracht. Jaarlijks lopen duizenden huisdieren weg tijdens de jaarwisseling door vuurwerkangst, en veel van deze dieren hebben geen of onjuiste registratie. Dit maakt het lastig om ze terug te vinden.

Het chippen van je huisdier is in Nederland verplicht voor honden, maar ook voor katten is het sterk aan te raden. Een chip bevat een uniek nummer dat gekoppeld is aan jouw gegevens in een centrale databank. Bij het vinden van een weggelopen huisdier kan een dierenarts of asiel de chip uitlezen en de eigenaar snel contacteren. Zorg er daarom voor dat de gegevens die aan de chip gekoppeld zijn, zoals je adres en telefoonnummer, altijd correct en up-to-date zijn.

Conclusion

De jaarwisseling kan voor huisdieren een stressvolle periode zijn, maar met de juiste voorbereiding kun je veel angst en ongemak voorkomen. Door je huisdier een veilige schuilplaats te bieden, de chipgegevens te controleren, en eventueel gebruik te maken van medicatie of natuurlijke kalmeringsmiddelen, kun je ervoor zorgen dat je huisdier de jaarwisseling zo goed mogelijk doorkomt. Overweeg daarnaast een vuurwerkvrije omgeving of gedragstraining voor de lange termijn om de angst van je huisdier structureel te verminderen.

Bronnen:

en_GBEnglish

Login

Team PetBase