Dierenartsen kunnen werkdruk niet meer aan

 

Dierenartsen trekken noodgedwongen aan de bel. De werkdruk is fors gestegen sinds de start van de coronapandemie in 2020. Met veel moeite moeten steeds meer artsen dieren afwijzen omdat ze geen plek hebben. 

Sinds de coronapandemie in 2020 is het huisdierbezit met ruim 2 procent gestegen. Dit zijn ruim 150.000 huishoudens. Hierdoor is de verhouding tussen de groei van huisdieren en het aantal artsen niet meer in verhouding. Om Dierenarts te worden moet je de opleiding universitaire bachelor Diergeneeskunde afronden. Deze opleiding heeft maar een beperkt aantal plekken per jaar. Dit zijn er te weinig in vergelijking met de hoeveelheid dierenartsen die er nodig zijn in Nederland.

Ook een veel voorkomende reden dat het drukker is voor dierenartsen is dat mensen sneller geneigd zijn naar een dierenarts te stappen dan enkele jaren terug. Dit komt door een stijging in het bewustzijn van dierenwelzijn bij huisdiereigenaren. 

Dierenartsen maken flinke overuren, maar moeten helaas steeds vaker een dier weigeren voor zorg omdat ze echt geen plek hebben. Dit doet dierenartsen van binnen heel veel pijn, maar ze hebben geen keuze. Veel dierenartsen hopen dan ook dat mensen nu met deze drukte preventief gaan investeren in de gezondheid van hun huisdier en dit bijhouden. Afspraken voor bijvoorbeeld vaccinaties ruim van te voren plannen en niet een week voor je vakantie aankomen met de vraag of je met spoed terecht kan.

 
Kat bij dierenarts
nl_NLDutch

Inloggen

Team PetBase