De drempel voor huisdieren te laag?
Door de pandemie is de vraag naar huisdieren enorm toegenomen. Naar schatting hebben tussen de één en anderhalf miljoen Nederlanders een huisdier aangeschaft in de coronaperiode. Dit zorgde voor veel import dieren en meer aanbood door het extra fokken. De Dierenbescherming maakt zich zorgen, want veel van die ‘coronahuisdieren’ komen nu in het asiel terecht.
De dierenasielen en opvangcentra hebben het enorm druk in deze tijd. Ze kunnen eigenlijk geen dieren meer aannemen en dat zien we terug in het aantal in het wild gedumpte dieren zoals konijnen en cavia’s. Dierenartsen maken zich zorgen om de import pups, die vaak ongevaccineerd het land binnenkomen. Ook gedragsproblemen zien we steeds vaker terug bij de huisdieren. Hondentrainers moeten nu ook al nee verkopen, vanwege tijdsgebrek.
Er wordt enorm veel geld verdiend aan bijvoorbeeld de hondenhandel. Van al die dieren zijn ongeveer 400.000 honden bijgekomen in de coronatijd. Gemiddeld kosten deze honden rond de 750 euro. In 2012 leverde de europese hondenhandel al 1,3 miljard euro op. Dat bedrag naar schatting meer dan verdubbeld nu.
Controle op de illegale dierenhandel is lastig, omdat het door open grenzen heel makkelijk is. Dierenartsen in het buitenland controleren ook niet op vaccineren van pups. Dieren uit het buitenland zijn vaker doorgefokt en vaak niet ingeënt of ontwormd. Dit brengt veel ziektes mee naar ons land.
Tijdens de corona worden huisdieren aangeschaft voor afleiding en het knuffelen. Veel mensen denken niet na over wat een huisdier allemaal op lange termijn brengt en kost. Een huisdier kan je in 1 klik kopen en er wordt nauwelijks een screening gedaan waarom je het dier wilt aanschaffen. De drempel is te laag.