Borsttuig veiliger voor honden
Deze dierenarts raadt aan om te stoppen met het gebruik van traditionele halsbanden voor honden.
Roeland Wessels, een dierenarts uit Nijmegen, dringt erop aan dat de traditionele halsband voor honden wordt afgeschaft. Ondanks dat de meeste honden aan de lijn worden gehouden tijdens het uitlaten, kan het gebruik van een halsband ongemakkelijk aanvoelen en zelfs gevaarlijk zijn. Wessels hoopt dat iedereen uiteindelijk zal overstappen op het gebruik van een borsttuig.
Traditionele halsband gevaarlijk voor honden
De traditionele halsband voor honden is niet hetzelfde als de zogenaamde prikband of stroomhalsband, die respectievelijk in 2018 en 2022 al zijn verboden. De gewone halsband is een legaal, standaard item dat om de nek van een hond wordt gedragen en waaraan de lijn kan worden vastgemaakt tijdens het uitlaten. Hoewel deze halsbanden nog steeds worden gebruikt door veel hondeneigenaren, pleit dierenarts Wessels voor een verandering in deze praktijk.
Volgens Wessels is de hals van een hond erg gevoelig en kan een flinke ruk aan de lijn zeer onprettig aanvoelen voor het dier. Hij vergelijkt het met het dragen van een halsband als mens en voortdurend gecorrigeerd worden door kleine trekjes in je nek. Wessels gelooft dat het beter is voor de honden als iedereen overstapt naar het gebruik van een borsttuig, zodat ze zich comfortabeler en veiliger kunnen voelen tijdens het uitlaten.
Dierenarts Wessels is bezorgd over de opkomende trend waarbij hondeneigenaren de halsband van hun hond hoger aan de hals laten dragen, vlak achter het hoofd ter hoogte van het strottenhoofd, om meer controle te hebben over hun huisdier; Wessels waarschuwt echter dat dit de keel van de hond dichtknijpt en het gewenste gedrag niet op de juiste manier aanleert, en pleit in plaats daarvan voor het gebruik van een borsttuig als een comfortabele en veilige manier om de hond te begeleiden tijdens het uitlaten.
Letsel aan de hals
Dierenarts Wessels ziet in zijn kliniek in Nijmegen nog vaak honden met letsel aan de hals binnenkomen, omdat ze een flinke ruk aan de riem hebben gekregen. Soms gebeurt dit niet met opzet, bijvoorbeeld als de hond zelf weg schiet of als er plotseling een auto voorbijkomt. Wessels pleit daarom voor het gebruik van een borsttuig als een manier om dit letsel te voorkomen, wat volgens hem de hond meer vrijheid geeft en de eigenaar meer controle.
Volgens Wessels is het borsttuig een betere optie dan de halsband, omdat dit letsel aan de hals kan voorkomen. Het geeft de hond meer vrijheid en de eigenaar meer controle, en wordt gebruikt voor drugshonden op Schiphol.
Â
Pootjes van de grond
“Gebeurt er iets raars, dan kun je met het borsttuig namelijk de voorpootjes van de hond even van de grond tillen. Dan kan hij niets meer en stopt-ie vaak vanzelf weer. Hij is zijn voorwielaandrijving immers kwijt. Het ziet er vriendelijker uit en voor de hond zelf is het duidelijk aangenamer”, legt Wessels uit.
Hij raadt alle baasjes aan om zich in de betere dierenspeciaalzaken te oriënteren op een alternatief voor de halsband. “Controle en comfortabel, dat zijn de toverwoorden. Er worden tegenwoordig prachtige dingen gemaakt voor de hond waarmee dat lukt. Ik zeg het vooral om het letsel aan de hals te voorkomen met alle onverwachte bewegingen. In ongevaarlijke situaties hoeft een standaard halsband niet vervelend te zijn of gevaarlijk.”